Moderatoruppdrag på Vegoforum

Vegoforum-Sandra-Backlund.png

Den 6 mars var det Vegoforum på ABF-huset i Stockholm. Jag var anlitad som moderator för panelsamtalet “Etik och lönsamhet i vegoföretag”.

“Hur långt går det att driva ett företag utan att kompromissa med sina värderingar? Det är en fråga som de flesta företagare brottas med, speciellt i faser av tillväxt.

För vegoföretagare kan den personliga, moraliska övertygelsen utgöra själva drivkraften bakom verksamheten och vara det som i bästa fall förvandlar helt vanliga kunder till hängivna supporters och (obetalda) marknadsförare. Men vad händer när företaget växer, när det är dags att ta affärsmässiga beslut om exempelvis finansiering, ägarförhållanden och förändrade produktionsvillkor? Är det då ens möjligt att leva upp till de etiska ideal som en gång var själva grunden för företagets existens?

Kom och lyssna till hur representanter från fyra värderingsdrivna företag resonerar kring dessa frågor vid panelsamtalet “Etik och lönsamhet i vegoföretag” på Vegoforum den 10 mars klockan 11-11.45.

Paneldeltagare:
Cecilia McAleavey är Director Sustainable Eating & Public Affairs på Oatly, som nyligen utsetts till ett av världens 10 mest innovativa företag av affärsmagasinet Fast Company. Cecilia är också ordförande i Växtbaserat Sverige, branschorganisationen som siktar på att bli ny remissinstans i svensk politik.
www.oatly.com | www.vaxtbaseratsverige.se

Anja Leissner är en biotekniker som tagit sig an utmaningen med att utveckla mer hållbara, godare och nyttigare alternativ till animaliska produkter. Hon har jobbat inom livsmedelsindustrin och vill kombinera dagens teknik med gårdagens naturliga processer. Anja grundade och driver det nystartade företaget Noquo Foods ihop med tidigare it-entreprenören Sorosh Tavakoli.
www.noquofoods.com

Måns Ullerstam är en serieentreprenör som har startat och drivit mjukvaruföretag i över 20 år. Han har tagit in kapital från Google, Softbank och andra. Efter att han blev vegan bestämde han sig för att starta Kale United för att hjälpa både veganska bolag och investerare som vill investera i dessa.
www.kaleunited.com

Nina Färdig driver sedan 2011 det veganska modeföretaget Green Laces. Med bakgrund i språk- och kommunikationsbranschen och sitt stora engagemang för solidaritets- och rättvisefrågor sätter Nina press på marknaden genom att förändra synen på konsumtion och produktion. Med ett troget fokus på design, etik och miljö har hon satt termen veganskor på agendan och blivit en auktoritet inom veganskt mode i Skandinavien.
www.greenlaces.se

Samtalsledare:
Sandra Backlund är grundare av SallyHill Kommunikation. Hon leder även ett projekt för jämställdhet och ökad digitalisering av företag i Östersjöregionen. Sandra är engagerad i frågor om ett hållbart näringsliv och har särskilt fokus på entreprenörskap med veganismen som drivkraft.
www.sallyhill.se | www.wiseeconomy.se

Sandra A Backlund